Zelené smootie
Někde jsem se dočetla, že speciálně zelená smootie jsou opravdovým elixírem, životabudičem a pohlazením nejen pro náš zažívací trakt, ale pro celý organismus. Inspiraci na tento konkrétní mix jsem načerpala na nedávné letní škole. A protože se mi nechtělo hledat recept, lovila jsem z hlavy a postupovala podobně jako pánové Werich a Burian v pohádce Byl jednou jeden král, tedy „přiměřeně, přiměřeně“. Když jsem pak nakoukla do svých poznámek, od původního receptu jsem se odklonila minimálně a výsledek byl přes nevábně zelenou barvu famózní. Každopádně někteří zaznamenali očistný efekt vzápětí. 🙂
Můžete si být jistí, že se v tomto případě jedná o dokonalou harmonii enzymů, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, vlákniny a antioxidantů. A díky zásaditosti avokáda a některých dalších složek bude užitečným pomocníkem u osob, které trápí překyselení organismu.
Suroviny:
1 zralé avokádo (na kousky)
1 banán (na kousky)
3 datle (použila jsem čerstvé, je nutno odstranit pecky)
2 zelená jablka (zbavená jádřinců, na kousky)
Šťáva z poloviny citrónu
3 hrsti špenátových listů (použila jsem baby špenát)
Cca 300ml vody
10 kostek ledu
K výrobě budete potřebovat buď speciální přístroj na smootie, anebo výkonný mixér. Ten jsem použila já. Nejdříve jsem chvíli drtila na poloviční výkon, pak jsem to „osolila“ naplno. Nemá smysl uvádět časový údaj, protože každý přístroj je trošku jiný. Výsledkem by měla být hlaďoučká konzistence. O tekutině se moc mluvit nedá, konzumovali jsme pomocí lžičky. 🙂
Z uvedeného množství surovin vytěžíte cca 600 ml nádherně zelené „kašičky“ (viz náhledové foto). Vystačí tedy pro tři konzumenty.
Existuje nespočet možných variant. Buďte kreativní a nechejte si chutnat. 🙂