Voňavá vánočka (i pro začátečníky)

Pokud si potrpíte na tradice, ctíte je a k těm vánočním patří u vás i vánočka, zajisté jste vše nakoupili a s realizací samotnou ještě chvilku vyčkáte, aby byla tato pekařská dobrota z kynutého těsta – už svým názvem evokující vůni a atmosféru nejkrásnějších křesťanských svátků – nádherně měkoučká v ten pravý čas. Pokud jste však v tomto oboru začátečníci, je pro vás za pět minut dvanáct, ne-li už něco po dvanácté. Pakliže totiž máte zkušenosti v tomto směru pramalé (neřku-li vůbec žádné), je na místě tento kousek vyzkoušet nanečisto.

Takových receptů na vánočku najdete v kuchařkách, časopisech či na internetu asi milion. Sama jako totální kandrdas jsem se rozhodla vytvořit si recept vlastní, který je kompilací asi pěti různých receptů s  úpravami základních surovin i jejich množství. Tohle vše ve snaze dosáhnout co nejmenšího pocitu viny, až se budeme touto lahůdkou pod stromečkem ládovat. Ale ne, teď vážně, když to nebudeme přehánět, jeden dva kousky vánočky určitě zásadně neohrozí naši linii ani zdraví. A za mnohem škodlivější považuji trvalé odříkání se čehokoli provázené pocitem, že v jakémkoli směru strádáme. Pak má člověk mnohem větší sklon tahle období odříkání občas proložit pořádným nášupem. Znáte to: odříkaného chleba největší krajíc. Takže konec filozofování a jdeme na to.

Co budeme potřebovat?

500 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky

50 g kvalitního třtinového cukru (moučka)

1 vanilkový lusk

100 g másla

1 balení čerstvých kvasnic (42 g)

150 ml mléka

2 žloutky

1 kávová lžička soli

1 celé vejce na potření

1 šálek mandlových lupínků

1 šálek nesířených rozinek (ideálně předem namočených v rumu)

Postup práce

Předně se smiřte s tím, že při přípravě vánočky budete mít spoustu prostojů. Sama jsem nabyla dojmu, že stále na něco čekám. Věřím, že v předvánočním mumraji budete hravě schopni každou volnou chvilku zaplnit nějakou smysluplnou činností. Anebo ne: uvařte si čaj, kávu nebo grog (když už stejně musíte koupit ten rum do vánočky), hoďte nohy na stůl, do ruky pěknou knížku nebo časopis, zapalte svíčku nebo aromalampu a udělejte si maximální pohodičku. Věřím, že vaše rozpoložení se promítne do chuti i kvality vašeho pekařského snažení. Osobně jsem svoji první vánočku v životě „spáchala“ po návratu z vánočního večírku v lehce povznesené náladě a mezi jednotlivými úkony jsem při vínku čile konverzovala s mužem, syny a jejich milými protějšky. A jak vidíte na náhledovém obrázku, výsledek byl celkem hleďavý a následná snídaně ukázala, že i více než jedlý.

Před přípravou alespoň půl hodiny vyndáme všechny suroviny z lednice či spíže, aby měly pokojovou teplotu.

Rozinky namočíme do rumu.

Následuje příprava kvásku. V tomto mám výhodu v podobě chytré mašinky, která je schopná mixovat, míchat, zahřívat i hnětat. Tohle vše probíhá v jedné nerezové nádobě. Žádné další špinavé nádobí. Ale i bez ní vyrobíte určitě luxusní vánočku.

Kvásek: Smícháte cukr, obsah vanilkového lusku, mléko, máslo nakrájené na kousky, rozdrobené kvasnice a to vše zvolna zahřejete na teplotu cca 37°C a  pozvolným mícháním vytvoříte hladkou tekutou směs.

Do mísy připravíte mouku, zarovnanou kávovou lžičku soli, dva žloutky. Zlehka promícháte se scezenými rozinkami a doplníte kváskem.

Směs vymísíte (ručně nebo k tomu určeným robotem) tak, až se těsto spojí a bude se odlepovat od stěn nádoby.

Takto vymísené těsto necháte na teplém místě přikryté utěrkou asi 30 minut kynout (mělo by svůj objem zhruba zdvojnásobit). Máte půl hodinku pro sebe.  🙂

Připravíte si plech vyložený pečicím papírem.

Poté vyjmete vykynuté těsto z nádoby, vyrobíme bochánek, který na válu rozdělíte následovně: nejprve rozříznete na poloviny. Jednu polovinu rozdělíte na tři stejně velké části. Zbývající polovinu pak na pět stejně velkých dílků. Jestli správně počítáte a já jsem to nepopletla 😉 , máte celkem 8 dílů (3 větší, 5 menších).

Ze všech dílů vyrobíte stejně dlouhé prameny tak, aby se vám s rezervou vlezly na připravený plech.

Tři větší díly nám poslouží po spletení do copu jako základ (chcete-li spodní patro vánočky). Jednotlivé prameny na jednom konci spojíte a pletete cop, jehož spojené konce na obou stranách zahnete pod vánočku.

Vezmete tři z pěti menších dílů a postupujete úplně stejně. Vytvoříte tak střední patro vánočky, které bude o něco užší než základ. Tento užší cop položíte na základ.

Zbývají poslední dva prameny, které přes sebe skroutíte jako šňůru a na koncích přirozeně spojíte. Tím jste vytvořili nejvyšší patro vašeho vánočního veledíla.

Vánočku opatrně přenesete na plech s pečicím papírem a necháte dalších 20 minut kynout.

Mezitím si dáte předehřát troubu na 180°C a rozšleháme vajíčko na potření. Dle libosti vyplňte další oddechový čas.  🙂

Po druhém kynutí vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlovými lupínky (jako alternativa mohou posloužit jakékoli ořechy, které máte rádi).

Pečeme při 180°C 25 – 30 minut do barvy, kterou u vánočky preferujete.

Co s vánočkou po upečení a vychladnutí už jistě víte i beze mě.

Dobrou chuť a sladce voňavé Vánoce.  🙂

Jak se objednat?

606 656 289, 702 042 323