Vanilkové rohlíčky netradičně
Už o tomto víkendu opanuje naše domovy, mysli i srdce kouzlo adventu. Nevím jak vy, ale já si tento čas posvátného očekávání nedokážu představit bez vůně vanilky. Vanilkové rohlíčky, dříve ty maminčiny, teď už dlouhé roky vlastní, patřily vždy k mým favoritům vánoční tabule a tímto svým nadšením jsem bezezbytku nakazila všechny členy rodiny. Protože se snažím vyhýbat věcem, které patří k nočním můrám nejen výživových poradců, jsem nucena k experimentům a kreativitě, tu přínosné, jindy nikoli. Dnes se s vámi ráda podělím o zdravý recept na vanilkové rohlíčky vhodný pro „bezlepkáře“, paleo dietu, s jedním drobným prohřeškem též pro SCD dietu a vzhledem k použité sladké složce i pro diabetiky.
V receptu, který jsem zdědila po babičce, je sice při výrobě těsta cukru minimum (na cca půl kila těsta pouhých dvacet gramů), ale jak hospodyňky vědí, ve finále se při obalování jedním z „bílých zabijáků“ nešetří. No a právě tady je ten zádrhel. Aby bylo vyváženým výživovým hodnotám učiněno zadost, pátrala jsem po vhodné alternativě. A objevila jsem a tentokrát úspěšně odzkoušela kokosový cukr. Výsledný vzhled a přirozeně i chuť to hodí trošku jinam, ale šmak tohoto cukříku je vážně luxusní a exotický. Když zapátráte na síti, zjistíte o něm spoustu zajímavostí a přínosů pro zdraví. Získává se jako nektar z květů kokosových palem. Vedle řady minerálů a antioxidantů vás jistě zaujme velmi nízký glykemický index (35), díky němuž výrazně šetří naši slinivku, a je tak vhodný nejen pro diabetiky, ale současně se uplatní jako prevence cukrovky druhého typu a minimalizuje ukládání tuků.
A nyní k samotnému receptu.
Co budeme potřebovat?
300 g jemně umletých loupaných sladkých mandlí (vlastně si vyrobíme mandlovou mouku)
50 g jemně umletých vlašských ořechů
2 vanilkové lusky (1 do těsta, 1 do cukru na obalování)
200 g mletého kokosového cukru (20 g použijeme do těsta, zbytek promícháme s obsahem 1 vanilkového lusku a použijeme na obalování, nespotřebuje se všechen, zbytek můžete využít na jiné cukroví anebo na další dávku, protože u jedné určitě nezůstane 😉 )
100 g kvalitního poctivého másla (raději žádné náhražky typu Héra)
1 žloutek
Jak budeme postupovat?
Před samotnou výrobou těsta připravíme všechny suroviny tak, aby měly pokojovou teplotu. Protože těsto obsahuje máslo, je třeba pracovat rychle, aby nám příliš nezměklo. Smícháme všechny sypké přísady – pomleté mandle, ořechy, cukr. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho obsah přidáme do sypké směsi – drobná vanilková zrníčka s ní důkladně promícháme (sama tohle všechno dělám rukama). Nyní přidáme na kousky nasekané máslo a žloutek. Vše se nejprve snažíme spojit v míse vařečkou (ta na rozdíl od rukou nehřeje) a v momentě, kdy se výsledná hmota tváří jakžtakž kompaktně, dílo dokonáme v rychlosti rukama. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Sama si těsto dělám den předem a nechávám ho v lednici přes noc.
Jakmile je těsto dostatečně odpočaté, vyndáme ho z lednice (pár minut před samotnou přípravou). Mezitím si připravíme dva plechy a vyložíme je pečicím papírem. Z této dávky vyrobíme cca 50 kousků drobných rohlíčků. Odkrojíme část těsta a na válu z něj vyválíme úhledný váleček o průměru asi dva centimetry. Tento nakrájíme na plátky silné něco kolem centimetru. Z každého dílku opět vyválíme miniaturní váleček a vytvarujeme. Kdo dává přednost strojkům či jiným tvořítkům, jak je libo. V tomto jsem staromilec. Možná si to namlouvám, ale mám pocit, že ty ručně „ušůlané“ jsou chutnější. Během tvarování si předehřejeme troubu na 160°C. Plech plný usměvavých kousků vložíme do předehřáté trouby a krátce pečeme (cca 10 minut). Tady si to musí každý ohlídat a uzpůsobit podle vlastní trouby. Rohlíčky velmi mírně naskočí, a jakmile se jim začnou jemně zapalovat konce, vysvobodíme je z výhně. Necháme krátce vychladnout (jenom tak minutku dvě), abychom se nepopálili, a ještě teplé zlehka a opatrně (rohlíčky jsou nádherně křehké) vyválíme ve směsi namletého kokosového cukru s vanilkou. Nechejte si chutnat.
Přeji vám voňavý začátek adventu. S rohlíčky, nebo i bez nich. 🙂