Tvarohový mazanec
Předkládám další výsledek mého pekařského experimentování. Je důkazem, že „mňamózního“ výsledku lze dosáhnout i se zdravějšími surovinami, bez bílé mouky a cukru. A když budete mít ve fázi formování žádaného tvaru pocit, že tohle nikdy neklapne, nevzdávejte to. Taky jsem tomuto pocitu málem podlehla, ale záhy jsem se z něho úspěšně vymanila povzbuzená myšlenkou, že díky našemu sedmihlavému slepičímu hejnu nikdy nic nepřijde nazmar. 😉
Co budeme potřebovat?
500g hladké celozrnné špaldové mouky
2 čajové lžičky jedlé sody
Špetku soli
100g kokosového cukru
140g másla
250g tvarohu (1 vanička)
50ml mléka
2 celá vejce
2 vanilkové lusky
2 polévkové lžíce kvalitního medu
2 polévkové lžíce citronové šťávy
Hrst rozinek (sušené třešně, nebo jiné sušené ovoce dle chuti)
Rum
Mandlové lupínky
Postup:
- Předem doporučuji rozinky (či jiné sušené ovoce) namočit alespoň hodinku do rumu.
- Do mísy odvážíme mouku, přidáme jedlou sodu, špetku soli a promícháme.
- Do hrnku rozklepneme 2 vejce a rozmícháme vidličkou (větší část použijeme do těsta, trošku necháme na potření).
- V druhé míse utřeme změklé máslo s kokosovým cukrem a vanilkou, postupně přidáme med, vejce, tvaroh, citronovou šťávu, 2 – 3 polévkové lžíce rumu (množství si každý volí sám podle toho, jak dalece chce mít mazanec „voňavý“ 😉 ). Použijeme rum z namočeného ovoce. Na závěr vmícháme rozinky.
- Do hladké směsi postupně přidáváme směs s moukou a mléko.
- Připravíme si plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušná stačí na 160°C).
- Pracovní desku pomoučíme a vyklopíme na ni těsto. Také ruce posypeme důkladně moukou a snažíme se tvarovat.
- Něco, co může kýžený tvar připomínat jen velmi vzdáleně, přemístíme na střed plechu. Navlhčíme si ruce, abychom zabránili lepení, a mazanec dotvarujeme.
- Až budeme s tvarem spokojení, potřeme zbylými vejci a posypeme mandlovými lupínky.
- Pečeme zhruba 1 hodinu (každá trouba je jiná, stav uvnitř mazance zkoušíme špejlí).
S hotovým mazancem naložte dle vlastní libosti. Je opravdu výborný i samotný. Ale můžete si ho vylepšit dobrou marmeládou (ideálně bez přidaného cukru, abychom tím celé snažení úplně nezabili) anebo třeba máznout máslem.
Dobrou chuť a podařené Velikonoce. 🙂