Meduňka
Bez této po citronech vonící rostlinky si těžko dovedeme představit bylinkovou zahrádku. Přestože naše kraje nejsou její domovinou (tou je východní Středomoří a Malá Asie), vysazuje se u nás běžně a ukázalo se, že je velmi nenáročná a snadno zplaňuje. Taky se vám stalo, že bez jakékoli péče zarputile přežívá a šíří se na přilehlá více či méně vzdálená stanoviště jako plevel? U nás obrovský trs vyrašil dva metry od původního záhonku u plotu v místě zasypaném kamením. To prosím není stížnost. Jako plevel ji samozřejmě nevnímám. A momentálně na ní docela ujíždím. 🙂 Čaj z ní velmi lahodí mým chuťovým pohárkům a moc dobře dělá i mému notně citlivému a vybíravému nosánku. Příprava čaje je velmi jednoduchá. Natrhám pár snítek, opláchnu ve studené vodě, nechám krátce okapat. Pak otrhám lístky do konvičky a spařím horkou vodou. Louhuju přikryté 10 – 15 minut. Množství lístků i dobu louhování si ideálně každý stanoví sám podle požadované síly. No a pak už jen naléváte a vychutnáváte. Pro extra labužníky není na škodu přidat trošičku medu a pár kapek citrónu. Samozřejmě že fajnšmekři, kteří to chtějí mít „košer“, takovým vylepšením budou pohrdat. Ale znáte to – tisíc lidí, tisíc chutí a proti gustu žádný dišputát. 😉 Pokud dáváte přednost nápojům studeným, příjemně vás osvěží čistá voda s několika lístky meduňky a pár kapkami citrónu.
Lahodný čaj z čerstvých listů však není jedinou možností, jak meduňku zpracovat. Kuchařky jistě mají povědomí o jejím využití na dozdobení a ochucení nejrůznějších dezertů. Pro svou citronovou vůni i chuť je vhodná také jako zpestření zeleninových a ovocných salátů a dokáže ozvláštnit i různé míchané nápoje. Z listů je údajně i úžasný meduňkový likér.
Když jsme meduňkou doslova zaplavení a nechceme ji nechat ladem, můžeme lístky nasušit na zimu. Už jsem slyšela i o variantě zmrazování. Zatím jsem nevyzkoušela, ale v principu v tom nevidím žádný zádrhel. Běžně mrazím nať petržele, celeru i libečku, tak proč ne třeba meduňku (potažmo jiné bylinky). A když srovnám vzhled i aroma se stejnými surovinami sušenými, ty mražené u mě v mimosezóně vyhrávají. Pro všechny účely se sbírají lístky nebo celá nať, zásadně však dříve, než začne bylinka kvést.
Letos se chystám vyrobit si vlastní meduňkový éterický olej a počítám, že budu aspirovat na dosažení bio kvality. Bydlíme daleko od městského ruchu, na polosamotě u lesa, nehnojíme ani nepostřikujeme. Samozřejmě výnosy nejsou takové, že bychom museli řešit přebytky prodejem na trhu, ale pro naši spotřebu bohatě stačí. 😀
A v čem může meduňka pozitivně ovlivnit naši kondici a zdraví? Má vliv především na nervový systém, zažívání a snižuje krevní tlak. Zklidňuje, snižuje stres, je schopná navodit pocit uvolnění, pohody, zpříjemňuje a navozuje zdravý spánek a dokáže eliminovat zažívací potíže. V novější literatuře se uvádějí rovněž protivirové účinky, obzvláště citlivé jsou údajně některé herpesviry (ty mají na svědomí tvorbu různých druhů oparů, způsobují neštovice a další). V lidovém léčitelství se užívá jako sedativum a hypnotikum. Jako prostředek k navození spánku se používá samostatně nebo v různých směsích (nejčastěji s kozlíkem lékařským a chmelovými šišticemi).
Když tento lahodný elixír užíváte v podobě čaje, doporučují se jako denní dávka 3 – 4 šálky. Přehánět s konzumací by to neměli pouze lidé, kteří trpí nízkým krevním tlakem.
Pokud jsem stimulovala vaše chutě, anebo ve vás vzbudila dojem, že s ohledem na svoji kondici do budoucna nemůžete bez meduňky žít, hurá na ni. Je ideální čas. A pospěšte si, než začne kvést. 😉
P.S. Samozřejmě existuje i homeopatická podoba této bylinky z čeledi Lamiaceae (hluchavkovité). Pokud máte zájem, hledejte informace na www.qjure.com lék s názvem Melissa officinalis. Já mám dnes v sobě už čtyři šálky meduňkového čaje a jsem natolik vyklidněná, že se při svých chabých znalostech angličtiny nechci rozrušovat pracným překladem. Odkaz zde: http://www.qjure.com/remedy/melissa-officinalis-1